Wushu for voksne +14 år

WUSHU KUNG FU

Sett Jet Li, Jackie Chan eller Darth Maul (Ray Park) fra Star Wars i aksjon?


De er suksessrike skuespillere som alle har sin bakgrunn fra Wushu, og det finnes mange fler med dem. Grunnet de estetiske, kraftfulle og spektakulære teknikkene man finner i de kinesiske kampstilene florerer det i dag med Wushu-utøvere i Hollywood og på store internasjonale produksjoner som bl. a. Cirque de Soleil.

Vi har også laget en full oversikt over Jet Li sitt treningsprogram fra han var barn, det finner du her:
Tren kampsport som filmstjernen Jet Li!


HISTORIKK
Quan (uttales "tsjuen") er et begrep som ofte går igjen når man snakker om kinesisk kampsport. Direkte oversatt betyr quan neve eller boksing, men det er også navnet brukt om de forskjellige stilartene innen kinesisk kampsport. Før mer moderne begrep som Wushu (og uoffisielt Gongfu/Kung Fu) ble innført var det Quanfa (bokseteknikk) som var fellesbetegnelsen på alle de kinesiske kampstilene.
Det finnes i dag 128 hovedstilarter innen kinesisk kampsport, samt ca 500 understilarter, alle med sine særegenheter og tekniske reportoar. Spesielt stilenes geografiske tilhørighet vises godt i utførelsen av teknikkene og det er svært stor forskjell på stiler med utspring i det sydlige Kina og stiler fra nord. I tillegg finnes det også såkalte «indre» stiler hvor man fokuserer mer på rolige og harmoniske bevegelser. Den mest kjente av disse indre stilene er Taijiquan (Tai Chi).

I dag deles kinesiske kampgrener inn i to deler; tradisjonelle og moderne stiler. De tradisjonelle stilene er de 128 originale stilartene som har eksistert i Kina gjennom århundrer. De moderne stilene er standardiserte stiler basert på likhetstrekkene mellom de nevnte tradisjonelle stilene og ble utviklet av kinesiske myndigheter i samråd med høytstående stilartsledere på 1930, 40 og 50-tallet. Dette ble gjort for å ha en fast standard for trening og konkurranser i kinesisk kampsport som inntil denne standardiseringen var svært preget av interne stridigheter.

Moderne Wushu er i dag en stor internasjonal idrett med over 140 organiserte medlemsnasjoner i det internasjonale forbundet (International Wushu Federation, IWuF). Internasjonalt konkurreres det i to grener; Taolu og Sanda. Taolu er en oppvisningsform hvor man utfører kinesiske kampteknikker og akrobatiske moment på et område a 14 x 8 meter, det finnes klasser både med og uten våpen. Sanda/Sanshou er en fullkontakt kampform hvor slag, spark og nedtakninger er tillatt. Wushu var prøvegren under OL i Beijing 2008, arrangementet ble en kjempesuksess og ble fulgt opp av et like vellykket besøk i Ungdoms-OL i 2014. Under neste Ungdoms-OL 2022 er Wushu for første gang en offisiell OL-gren, og nå jobbes det beinhardt for å få Wushu inn i kommende Olympiade.

HVA LÆRER DU HOS OSLO WUSHU TEAM?
Vi har et bredt spekter av kinesiske stiler og våpen på programmet. For å komme dit må man gjennom vår Wushu "grunnskole" med 4 nivå, hvor man lærer de viktigste grunnteknikkene i Wushu, spesielt fra nordlige stiler (Changquan). I konkurranser har vi vært svært suksessrike med taoistiske stiler fra de hellige Wudang-fjellene, og derfor har dette blitt en stor del av vår undervisning de seneste årene.


NIVÅ/MERKETESTER
For å komme videre til neste nivå må man bestå en uhøytidelig nivåtest. På nivåtesten viser man alle teknikkene og Taolu for sitt nivå. Ved fullført grunnpensum må man gjennom en mer høytidelig gradering hvor man må vise alle Taolu (formene) fra de 4 nivåene, samt en enkel styrketest. Består man denne graderingen mottar man utmerkelsen Gulldrage. Se videoreferanser av vårt grunnpensum for kinesisk kampkunst i vår Pensumportal.


Grunnet nye tiltak mot COVID-19 må man nå melde seg på egne nivåtester via vår bookingportal under timeplan.